Подорож у світ сучасної сонячної енергетики

img

В рамках професійної підготовки наших студентів, а також плану реалізації профорієнтаційної роботи було організовано та проведено екскурсію на енергетичні підприємства наших колег-партнерів компанії KNESS Group. Екскурсія була надзвичайно корисною та інформативною для всіх. Адже ми мали змогу побачити і зрозуміти, в цілому, з чого взагалі починається планування та проектування ФЕС, а також побачити процес виробництва електричної енергії на практиці.
Наші студенти в цілому зрозуміли вимоги щодо вибору ділянки для майбутньої ФЕС. Зокрема важливою інформацією є дані про наявність або відсутність на ділянці зон, які не можна забудовувати у зв’язку із проходженням низки мереж – від магістральних газопроводів до кабелів мережі Інтернет. Крім того, важливо з самого початку розуміти, які панелі генеруватимуть електроенергію, які інвертори її перетворюватимуть, на якій напрузі ця енергія подаватиметься у мережу загального користування та де саме здійснюватиметься приєднання до неї.
Тому першим о’бєктом нашої «енергетичної» подорожі став новий сучасний завод виробництва сонячних панелей «KNESS PV» у м. Вінниця. Завод виробляє сонячні модулі для побутових, комерційних і промислових об’єктів номінальною потужністю 275 та 330 Вт згідно з найвищими технологічними вимогами сучасних виробників обладнання для виготовлення сонячних модулів. Головний інженер заводу показав процес виробництва фотовольтаїчних модулів, а також розповів про замовлення та перспективи заводу та відповів на всі запитання, які цікавили наших студентів.
Наступним енергетичним о’бєктом нашої цікавої екскурсії була ФЕС «Дашів» у мальовничому селищі Дашів Вінницької області. Саме тут ми побачити процес виробництва електричної енергії на практиці, а також краще зрозуміли з яких етапів складається процес обслуговування та експлуатації фотоелектричних станцій.
Фотоелектрична станція – це комплекс складного високотехнологічного обладнання. Процес експлуатації та технічного обслуговування ФЕС передбачає: постійний контроль за режимом роботи обладнання станції, безперервний моніторинг основних експлуатаційних показників, забезпечення оперативного керування станцією (диспетчерський контроль, оперативні перемикання, дотримання заданих режимів, підготовку робочих місць та допуск до виконання робіт). Крім того, процес експлуатації передбачає проведення поточного обслуговування електричного обладнання станції відповідно до вимог нормативних документів та рекомендацій виробників обладнання у період найменшої сонячної інсоляції з метою мінімізувати недовідпуск електричної енергії. Також процес обслуговування ФЕС передбачає виконання загальногосподарських робіт з очищення поверхні фотогальванічних модулів, косіння трави на території станції та охорони о’бєкта в цілому.
Для постійного дистанційного нагляду за роботою обладнання створено та запроваджено програмний комплекс «Моніторинг АСУ ТП ФЕС». Він допомагає фахівцям диспетчерського центру KNESS Service отримувати оперативну інформацію про стан обладнання та рівень генерації в онлайн-режимі. За допомогою даного комплексу оцінюється рівень прогнозованої та згенерованої потужності станцією за день, місяць, рік.
Підсумовуючи всі враження та приємні емоції наших студентів, хочу подякувати нашим колегам за таку цікаву та проведену на високому професійному рівні подорож у світ сучасної сонячної енергетики. Для нас є важливим, а також дуже цінним те, що наше прагнення навчати та виховувати майбутніх професійних енергетиків підтримують та поділяють також наші колеги-партнери компанія KNESS Group, допомагаючи нам у цьому важливому та надзвичайно відповідальному та складному процесі навчання, розвитку та зростання наших студентів. Такі екскурсії – це чудова можливість та нагода навчатися і розвиватися разом. Тому що саме спільними зусиллями ми можемо збудувати нову, сучасну та технологічно інноваційну енергетику країни!!!

К.т.н., доцент кафедри ЕСС
Наталя Остра