Співпраця факультету Електроенергетики та електромеханіки ВНТУ з Електротехнічним факультетом Західно-чеського університету

img

В межах співробітництва факультету Електроенергетики та електромеханіки Вінницького національного технічного університету з Електротехнічним факультетом  Західно-чеського університету наш університет відвідав к.т.н., інженер Мілан Белік. ЗЧУ розташований в місті Пьзень. Це історико-культурний, промислово-розвинений центр не лише Чехії, а і Європи.

Коротка інформація про м. Пьзень. В Пьзені розташовані підприємства відомого концерну Scoda, на яких виготовляються модернізовані в Чехії ядерні реактори ВВР-1000 для атомних електричних станції. Автоматика, розроблена та виготовлена в Пльзені, багато років успішно експлуатується на атомних електричних станціях України. Пльзень відомий виробництвом електропоїздів, сучасних трамваїв, парових турбін для підприємств та електричних станцій. Сотні років в цьому місті виробляється відоме на весь світ пльзенське пиво, яке можна купити в магазинах м. Вінниці. На підприємствах Пльзеня працюють багато громадян України, серед яких і вінничани.

В Західно-чеському університеті з 2019 до 2020 роки проходила стажування доцент кафедри ЕСС ВНТУ Олена Рубаненко, де ознайомилась с сучасним обладнанням, програмним забезпеченням, розробками науковців ЗЧУ в електроенергетичній галузі.

Мілан Белік виступив з цікавими доповідями перед студентами та викладачами Вінницького національного технічного університету. Доповідь та спілкування відбувалися англійською мовою.

Співробітництво між нашими вузами розпочалось з 2017 року під час щорічної літньої ядерної школи на площадці Запоріжської атомної електричної станції. Саме під час літніх ядерних шкіл на площадках Запорізської, Южно-Української, Хмельницької, Рівненської атомних електричних станцій студенти ВНТУ Мельничук Дмитро, Матвєєв Андрій, Шкулепа Анна, Бойко Сергій, Лисий Владислав та інші зустрічались зі студентами Західно-чеського університету під час їх виступів з науковими доповідями, екскурсій на АЕС, спортивних змагань. Викладачі ФЕЕЕМ ВНТУ доц. Малогулко Ю.В., проф. Рубаненко О. Є., доц. Тептя В.В. та ін. зустрічались з викладачами Західно-чеського університету, заступником декана, доцентом, інженером Яном Здебором, завідувачем кафедри, інженером,  професором Ярославом Сіначем та з іншими.

За цей час викладачі ВНТУ (Петров О.В., Бурикін О.Б., Рубаненко О.Є.) відвідували Західно-чеський університет, а їх колеги з ЗЧУ (Ян Здебор, Ярослав Сінач, Мілан Едл, Ян Михайлік, Мілан Белік та ін.) приїздили у ВНТУ. Під час цьогорічного візиту Мілан Белік зустрівся з т.в.о. ректора ВНТУ, першим проректором, професором Володимиром Грабком, деканом ФЕЕЕМ, доцентом Михайлом Розводюком, завідувачем кафедри Електричних станцій та систем, професором Петром Лежнюком, з заступником декана з наукової роботи та міжнародного співробітництва ФЕЕЕМ, професором Олександром Рубаненком.

В ході бесід зазначалось про необхідність поглиблення дружніх зв’язків між студентами та викладачами обох університетів в напрямках реалізації проектів студентської мобільності, участі в спільних наукових дослідженнях, в міжнародних наукових конференціях.

По завершенню доповіді та спілкування, Мілан Белік ознайомився з лабораторною базою факультету.

Сподіваємось і на подальшу співпрацю вже в більш ширшому форматі.